Intervjun med Underbara Clara. Utvalda citat. Kupé, December 2015

Next

Kupé, December 2015

Intervjun med Underbara Clara. Utvalda citat.


"Jag har alltid varit glad och tacksam, det upprör många. Kanske för att folk som är glada ibland framstår naiva och dumsnälla. Men min hjärna är ganska bra på att sortera bort motgångar, det är väldigt skönt."


"Det blir rabalder för att jag bakar och lagar husmanskost. Då var jag tvungen att ta ställning och säga ifrån att även sådant kan vara feminism".


"Just Norrlandspornografin tycker jag om att spela på än i dag, det känns fortfarande exotiskt. Österlen och Gotland syns så mycket i mediebruset, men många har aldrig varit norr om Uppsala."


"Visst är det bra att jobba med sin andliga utveckling, men det kan bli för självcentrerat. Det är läkande att vända sig ut från sig själv och få perspektiv."


"För mig är julen en tid av lugn och återhämtning. Julklappar har vi nästan avskaffat helt, så jag lägger fokus på riktigt god mat och häng med vänner".


"Genom bloggvärlden får man lära sig att formulera sig och säga vad man tycker, och folk lyssnar på en. Det blir spännande när alla dessa unga bloggtjejer kommer ut i arbetslivet, de kommer inte att gå med på vilka villkor som helst."


"I dag har alla blogggare dyra, bra kameror, men då var bildmaterialet dåligt. De andra bloggarna lade upp mer gryniga bilder på sina sidor, bilder som ofta var tagna i en fläckig badrumsspegel."


"Visst, det är lätt att bli bitter när man tänker på hur mycket pengar andra tjänar på att ha med sådana, men jag är ändå stolt över mina val. Men så fort man utger sig för att vara moralisk möter man högre krav på hur man ska vara."


"Men så börjar de blogga om exempelvis inredning och får plötsligt massor av kommentarer om hur duktiga de är. Då är det som om många vaknar upp."


"Att välja att stå utanför är en bra vaccination mot mobbning. Jag vet att det fanns föräldrar som skämdes för sina barn och sa "så där kan du inte klä dig", men mina uppmuntrade mig alltid."


"Alla val man gör som är aktiva och bättre än något annat är bra val. Om man väljer mellan svenska besprutade äpplen och ekologiska från Argentina, är ju det tredje valet oekologiska från Argentina. Om man inte kan köpa ekologiskt eller får panik över att barnen får någon plastleksak, de har ju kanske andra saker som är bättre för miljön. Det är ju fantastiskt att vi har möjlighet att fatta medvetna beslut."


"Härmed avsäger jag mig från jobbet som jourhavande kvinnlig förebild. Det är ett omöjligt, otacksamt och vidrigt uppdrag. Jag har aldrig bett om det. Vi kvinnor ber inte om det. Men det läggs på våra axlar ändå. För män räcker det att göra något. Det räcker för Soran Ismail att han engagerar sig i kampen mot rasismen. Han behöver inte samtidigt lobba för byggandet av Botniabanan… Men som kvinna och bloggare förväntas jag inkludera och representera alla mina läsare. Jag förväntas ta ansvar för hur de mår i varje given situation".






© Aleksandra Jarosz Laszlo 2020